UX – gör det användarvänligt

Alla har väl upplevt webbsidor eller appar som är otydliga eller svårjobbade? Då har vi blivit utsatta för dålig UX, eller på ren svenska; en usel användarupplevelse. Något som genomtänkt UX-design råder bot på.

Användarupplevelsen (UX eller User Experience) handlar om hur personer interagerar med och upplever en produkt, ett system eller en tjänst. De allra flesta företag eller organisationer vill att deras webbsidor, appar eller system ska vara lätta att begripa och använda. Risken är annars uppenbar att användaren väljer en annan lösning som är enklare att förstås sig på. Idag är vi bortskämda med snabba, intuitiva gränssnitt och strukturer som är logiskt uppbyggda när vi söker den information vi vill ha. Därför läggs idag mycket resurser på UX design. Särskilt när nya system eller produkter ska tas fram, så behöver en UX designer vara med redan från start. Men det kan lika gärna handla om att ta in UX-experter för att förbättra befintliga webbstrukturer.

Många tror att UX design handlar om att vara grafiskt tydlig, vilket så klart är viktigt, men det handlar än mer om att förstå hur personer kommer använda produkten eller tjänsten. Alla är olika, med varierande nivå av användarvana, läsförståelse, tålamod och beteende. En god UX design hittar kompromisserna som fungerar för den stora merparten.

Fler artiklar

Se alla artiklar